Alla inlägg under januari 2014

Av jennahs - 4 januari 2014 18:09
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av jennahs - 4 januari 2014 16:46
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av jennahs - 4 januari 2014 09:26
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av jennahs - 3 januari 2014 15:32

Jobb,jobb..sedan bort till syrran för en svängom nere på "stan". Köpte ett träningslinne, eftersom de blir bedminton lite senare och förhoppningsvis snart även pilates (intyg och isf gratis), om jag blev förvånad över alla som hängde över stängerna med tränings kläder såhär dagarna efter nyår, ujuj!! :)


Men de är bra, kör hårt och låt fläsk grytan ryka!!.




Frisyren vareja, jag försökte förklara för syrran vilken frisyr jag tänkt hem och testa,

såg en video nämligen och var ute å leta små genomskinliga snoddar.



Här nedanför är "flätan" eller vad man ska kalla det riktigt snygg var den!!

skulle dock haft liiite längre (och tjockare hår).



För mer tips på frisyrer, sminkning och allt vad de innebär kika in HÄR.


Av jennahs - 2 januari 2014 10:46

Unga förstår inte riskerna med cannabis


 

Vuxenvärlden har misslyckats kapitalt med att kommunicera varför cannabis är farligt och varför det bör vara förbjudet. För att vända utvecklingen och inte riskera ungas psykiska hälsa krävs att vuxna läser på, skriver Erik Leijonmarck och professor Fred Nyberg.


Polisens tillslag mot försäljning av cannabis på Åsö grundskola i Stockholm nyligen vittnar om en växande klyfta mellan ungdomar och vuxna i synen på hur farlig cannabis är.


En av eleverna på skolan berättar att bland hennes jämnåriga är uppfattningen att marijuana är i stort sett ofarligt, i alla fall mycket mindre farligt än alkohol.

Detta stämmer inte.


I Sverige har vi en bred folklig och politisk uppslutning bakom målet att samhället skall vara fritt från narkotika. Den breda enigheten om detta mål är en av förklaringarna till att relativt få svenskar använder narkotika, däribland cannabis. Ytterst få människor, utöver de som arbetar inom prevention och behandling eller själva använder narkotika, har haft anledning att intressera sig för frågan eller lära sig om narkotikas skadeeffekter. Detta är i grunden sunt men ställer till problem för föräldrar och andra vuxna när ungdomar bagatelliserar cannabis skadeverkningar utifrån information de hittar på internetforum. Vad vet vi då om cannabis skadeverkningar?


Sanningen är att forskarkåren vet betydligt mer i dag än för bara 10 år sedan. Den medicinskt ansedda tidskriften The Lancet drog 1995 slutsatsen att inte ens långsiktig användning av cannabis utgjorde några större hälsorisker. 2007 har man svängt och menar att cannabis långsiktiga påverkan på psyket utgör en betydande risk för användarna och att det finns skäl att informera och varna allmänheten om detta. Psykiatrikern Jan Ramström har sammanfattat forskningsläget i rapporten Skador av hasch och marijuana och kommit fram till liknande slutsatser.


Det finns ingen anledning att hymla om att cannabis är farligt och därför bör förbli förbjudet. Risken att drabbas av psykoser vid cannabisrökning och därmed på sikt utveckla schizofreni är högst reell. En relativt vanlig bieffekt av cannabisruset är panikångestattacker av olika styrka vilka kan övergå i långvariga panikångestsyndrom.


Trots att psykoser och ångestattacker även kan drabba förstagångsrökare är dessa ändå inte de stora riskerna med cannabis. Den huvudsakliga problematiken är den långsamma och smygande förändring som drabbar personlighet, känsloliv och tankeverksamhet samt det beroende som användaren riskerar att utveckla. En person som röker cannabis regelbundet får försämrat korttidsminne, svårare att utföra komplicerade tankeoperationer, svårare att koncentrera sig och att bearbeta information.


En annan mycket viktig konsekvens av cannabisrökning är att användaren passiviseras. Nyfikenheten på livet och viljan att ta sig för nya saker förbyts i cannabisrusets förnöjsamhet. Oftast märker inte cannabisrökaren själv att denne förändrats. Det är däremot tydligt för omgivningen att personligheten och känslolivet gradvis har avtrubbats.

En källa till oro är att tonåringar är extra utsatta för cannabis skadeverkningar. Innan hjärnan är fullt utvecklad vid 25 års ålder är den extra sårbar för påverkan från droger. Vid tidig debut ökar risken för beroende och de psykosociala och psykiatriska bieffekter som nämns ovan. En ytterligare källa till oro är det faktum att cannabis, genom växtförädling, generellt sett blivit starkare under de senare två decennierna. Ju starkare cannabis, desto större risk för psykiska och fysiska skador hos användarna.

Ovanstående skador låter sig inte beskrivas i enkla slogans utan kräver en dialog mellan föräldrar och barn eller lärare och elever. En förutsättning för att en sådan dialog skall komma till stånd är att vuxenvärlden läser på och blir mer kunnig.


Utmaningen vi har framför oss är att kommunicera cannabis skadeverkningar på ett trovärdigt sätt. Klarar vi inte av det finns risken att våra ungdomar stiftar bekantskap med samhällets syn på cannabis först via polisingripanden och inte via diskussioner runt köksbordet eller via förebyggande insatser. Detta är onödigt och riskerar att antingen stigmatisera en generation eller äventyra den yngre generationens psykiska välbefinnande.



ERIK LEIJONMARCK

analytiker Narkotika och Organiserad Brottslighet, Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik


källa.

Av jennahs - 2 januari 2014 10:17

Läkemedel flödar ut
på illegala marknaden

 


Det finns en grupp av beroende/missbrukare som är en fara för sig själva och samhället. För dessa finns det dock en möjlig väg ut, och det är total avhållsamhet och terapi. Problemet idag är dock att sjukvården har blivit de nya langarna eftersom läkemedel flödar ut på marknaden, skriver beroendeterapeuten Mikael Lund.



Det finns en behandlingsmetod som förespråkar total avhållsamhet, en metod som ger människan/missbrukaren/den beroende möjligheten att leva ett fritt liv utan droger och som ger dem att val på en daglig basis att leva ett värdigt liv. Det är en metod som är holistisk och ser till människan som helhet. Den bygger på kognitiv terapi både enskilt och i grupp.


Det är tusentals människor som är beroende eller alkoholister som lever på detta sätt i Sverige idag. Vår erfarenhet inom behandling, och de erfarenheter som görs dagligen av de misslyckade insatser som droger på recept är, talar för sig själv. Denna empiriska kunskap är något som det talas väldigt tyst om. Det finns en grupp av beroende/missbrukare som varken kan eller vill bli drogfria och som är en fara för sig själva och samhället. Denna grupp kan behöva drogersättning men detta måste vara den sista åtgärden eller lösningen på problemet.

Trots det kan denna sista grupp bli drogfria om de en gång fått smak på vad drogfriheten kan ge i senare skede i livet.



Efter att ha arbetat medtotal avhållsamhet som recept på drogberoende står jag och vi i behandlingsbranschen frågande till varför det är så tyst i medierna runt denna metod, som enligt Socialstyrelsens egen SBU-rapport är den mest effektiva metoden för att få folk nyktra och drogfria.

Okunskapen om beroendets natur är uppenbar när sjukvården uttalar sig i termer av att det finns en ny typ av missbrukare/beroende. De flesta missbrukare/beroende tar den drog som finns framför näsan på dem om inte deras favorit- eller huvuddrog finns tillgänglig. Problemet idag är att den illegala marknaden flödar över av lagligt förskrivna droger, där är sjukvården, läkemedelsindustrin och läkarna det är de som förser marknaden med dessa droger.


Förr i världen var denillegala marknaden renare. Det fanns amfetamin, hasch, heroin, kokain, morfin och någon gång då och då LSD och en liten del lagligt förskrivna droger plus alkohol. Numera flödar, som tidigare nämnts, de lagligt förskrivna drogerna som bensodiazepiner, sömnmedel, smärtstillande, som Citodon, Tramadol och Treo Comp, och andra droger som Ritalin, Metadon, Subutex, Subuxone och kombinationsläkemedel, till exempel Lyrica, och detta blandas friskt med de illegala drogerna och alkohol.


Hela systemet läcker och på så sätt har sjukvården och läkarna blivit de nya langarna. Effekterna av detta blir oöverskådliga och kombinationerna av droger oändliga. Folk dör av överdoser och konsekvenser av blandningarna. Dessutom är det enklare för ungdomar idag att få tag i piller av alla de slag än alkohol på gatan och ute i förorten. De hittar till exempel bensodiazepiner, smärtstillande, Metadon och Subutex och blir beroende av detta men nästa gång de vill handla så finns bara heroin eller andra illegala droger. Det smittar bakvägen, och på grund av detta har vi nyrekrytering till den illegala marknaden. Idag finns det de som bara sysslar med försäljning av dessa legalt förskrivna droger.

Det förvånande är inte att missbrukarna/de beroende dör utan att sjukvården verkar förvånade över att de dör och de står handfallna inför detta. Det verkar vara en brist på kunskap, ansvarstagande och självrannsakan.


De som arbetat länge med beroende på vårt sätt vet att om vi skall kunna göra något åt själva beroendet så måste patienten var totalt avhållsam från alla sinnes- och stämningsförändrande substanser och avgiftad från alla droger inklusive alkohol. Det går inta behandla de bakomliggande orsakerna till beroendet och nå den beroende känslomässigt om den har droger i sig. Behandlingen är omöjlig rent terapeutiskt och det friska jaget kan inte få plats att växa.


Obehandlade känslor från barndom och konsekvenser av drogberoendet gör att patienten till slut blir desperat, deprimerad och hamnar i känslor av hopplöshet, maktlöshet, får ångest och vet ingen väg ut ur eländet än att ta sitt liv. Droger (inklusive lagligt förskrivna) generar skam, skuld, låg självkänsla, sorg, sömnproblem, depression och ångest. Sjukvården försöker bota symptomen med mer droger vilket i sin tur generar mer ångest som kräver mer medicin och så undrar man varför missbrukarna tar sitt liv.


Det som är det värsta är att man tar bort hoppet om ett bättre liv och tron på att personen kan förändra sitt eget liv genom att säga: Du får nog gå på medicin (läs droger) resten av ditt liv. Att det inte går att sluta med till exempel heroin är en myt och ren lögn. Det finns många heroinister som lever drogfria precis som det finns massor av alkoholister som är nyktra i Sverige idag.

Många som kommer till behandling upplever konceptet med total avhållsamhet som en befrielse. De slipper ha kontroll på något de aldrig kunnat kontrollera. Acceptansen av att jag har en sjukdom kallad beroende (addiction) gör att avhållsamheten blir enkel. Jag och droger inklusive alkohol går inte ihop. Jag kan och vill inte helt enkelt ta något som förändrar mitt sinne.

Reaktionen som den beroende har är friskt. Det är hela hans system skriker att du skall sluta misshandla dig själv, din kropp och ditt psyke. För oss som arbetar med total avhållsamhet, får höra detta varje dag i behandlingssammanhang.


Det stora problemet som alla beroende har är toleransökningen, alltså att en beroende alltid vill ha mer. Som en drogberoende uttryckte det: ¨More is my drug of choice¨. Att ha en beroende på en stadig dos receptförskriven medicin (till exempel Subutex) är en utopi och en brist på kunskap hur beroendet fungerar. Detta gör att de flesta som ingår i drogersättningsprogram tar andra droger eller dricker alkohol vid sidan om i ett så kallat sidomissbruk.



 Det behövs hjälp för att klara det men det är en hjälp till självhjälp som kostar initialt men som sedan inte kostar samhället någonting,

Dessa tusentals människor bidrar till samhället med både mänskligt och ekonomiskt kapital, istället för att gå omkring som drogade, känslomässigt döda människor utan hopp om förändring. I metoden finns det en obändig tro på människans egen förmåga att förändra sig själv och tillvaron. De är inga hjälplösa offer. Det handlar om människosyn och var vi lägger vår energi och vårt engagemang.



källa.


Av jennahs - 1 januari 2014 17:23
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gäsbok


Skapa flashcards