Direktlänk till inlägg 18 oktober 2014

Flickor och Kvinnor med ADHD.

Av jennahs - 18 oktober 2014 13:12

Flickor och kvinnor med ADHD

Diagnosen ADHD är ungefär fyra gånger så vanlig hos pojkar som hos flickor, vilket bland annat kan bero på att de diagnostiska instrument som finns att tillgå främst har konstruerats utifrån pojkars problem.


ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) innebär bristande förmåga och/eller problem inom områdena uppmärksamhet, aktivitet och impulsivitet. ADHD förekommer hos ca fem procent av alla skolbarn och hos ca tre procent av den svenska befolkningen i vuxen ålder.

Diagnosen är ungefär fyra gånger så vanlig hos pojkar som hos flickor. Den stora könsskillnaden kan bero på att de diagnostiska instrument som idag finns att tillgå har konstruerats utifrån pojkars problem, och det i sin tur kan bero på att pojkar enligt normalpsykologin är mer aktiva än flickor. De senaste åren har kunskapen om flickors problem ökat och med det har också följt ett bättre omhändertagande av problemen. Därmed har även diagnostiken förbättrats.


Olika symtom

Flickor är inte lika utagerande som pojkar. De har lika många symtom, men inte samma intensitet. Det är vanligare att flickor har mer problem med uppmärksamhet och koncentration, medan pojkar oftare är överaktiva. Kvinnor med ADHD har i vuxen ålder ofta  andra psykiatriska problem som döljer grundproblemet ADHD.

Nedan följer en sammanfattning av en rapport från myndigheten SBU över vad som i stora drag skiljer pojkar och flickor med ADHD.


 • Flickor känns ofta inte igen av sina lärare. Föräldrar bedömer dock pojkar och flickor lika när det gäller problem med ADHD-symtom.
 • Flickor med ADHD stöttes ofta ut ur kamratgemenskapen i förskolan.
 • Flickor med ADHD var mer verbalt aggressiva mot sina kamrater än pojkar med ADHD, men hamnade i färre konflikter än pojkarna.
 • Flickor med ADHD var mer aggressiva, både fysiskt och verbalt, än flickor utan ADHD.
 • Flickor med ADHD var oftare ensammare än flickor utan ADHD.
 • Flickor med ADHD hade större kamratsvårigheter på fritiden medan pojkar hade svårare i skolan.
 • Lärare tolkade oftare pojkars trotsiga beteende som ADHD och flickors ADHD-symtom som trotsbeteende.
 • Samma symtom hos pojkar och flickor bedömdes olika av barnläkare. Pojkars ADHD-symtom och -beteende bedömdes oftare ha psykiatriska orsaker, medan motsvarande symtom hos flickor bedömdes som mer ospecifikt beteende Flickor sökte senare vård och hade misslyckats mer i skolan jämfört med pojkar.
 • Ångest och depression sågs oftare hos flickor.
 • Flickor med ADHD behandlas i mindre utsträckning med läkemedel än pojkar med ADHD.
 • Flickor med ADHD röker mer och missbrukar mer droger.
 • Mödrar med ADHD är yngre när de föder barn och har oftare ett missbruk.

Källa: SBU-rapport 174 "ADHD hos flickor - En inventering av det vetenskapliga underlaget" 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av jennahs - Torsdag 30 maj 06:32

Godmorgon!   Jag somna seriöst vid 20 tiden igår jag började känna i onsdags hur halsen bara river och det smärta satan, ibland kan jag få ont i halsen på kvällen/natten och det går över på morgonen. Fler som fattar vad jag menar? problemet var...

Av jennahs - Måndag 27 maj 18:48

  ...den här fjortis låten har fastnat i huvet på mig, har ni hört den?                          ...

Av jennahs - Måndag 27 maj 18:23

Äää... asså jag har tappat det. Lusten till att blogga, det är så mkt annat som tar upp min fokus och helt ärligt har jag provat skriva ett inlägg när jag plöstligt blev skitnödigt och pauosar skrivandet och där efter tappar jag lusten att fortsätta ...

Av jennahs - Lördag 11 maj 07:48

Vad äre som händer?    i förrgår var "D" hem vid lunch tid för att hämta cykeln och for iväg igen men ringer ganska snart och säger att det är ambulans och polis nästan vid "baksidan".  Ett vandrarhem för er som vet vart jag bor. Okej, jag blir n...

Av jennahs - Torsdag 2 maj 07:13

Godmorgon,   sitter och funderar på vad som hänt med min kropp ... hormonell obalans? jag har blivit fluffig på kort tid också ngt "D" även lagt märke till. Jag förstår inte? jag kan pendla i vikt ngt kg hit och dit men jag har inte lagt till l...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ jennahs med Blogkeen
Följ jennahs med Bloglovin'

Gäsbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se