Direktlänk till inlägg 15 februari 2018

" Nya knarkarna" - kopierat från expressen.

Av jennahs - 15 februari 2018 09:03


LÄNK HÄÄÄR IFALL NI VILL LÄSA ALL TEXT SAMT BILDER, IN OCH LÄS! 


Citat

Micke skjuter heroin när han lämnat på förskolan



Kristina, 48, sjuksköterska som gick in i väggen och började ta droger som självmedicinering. 

Micke, 37, heltidsarbetande tvåbarnspappa som injicerar heroin för att orka fredagsmyset. 

Bertil, 66, flyger drönare med barnbarnen och lägger pensionen på amfetamin.  

– 80 procent av de som använder narkotika är helt vanliga Svenssons, säger Niklas Eklund, ordförande för Brukarföreningen i Stockholm. 

Expressens Malin Roos och Anna-Karin Nilsson har mött den nya tidens sprutnarkomaner, de som lever dubbelliv i radhus och de som inte klarade att vara funktionella.


Han parkerar företagsbilen en bit bort. Micke har lunch och som vanligt på lunchen har han lämnat sin arbetsplats för att uträtta "några ärenden". I dag är "några ärenden" tre kanyler, desinfektionsservetter och en blandkopp. Han brukar få lite extra i påsen eftersom de vet att han har svårt att komma varje dag. 


 

Micke är 37 år, gift och har två små barn hemma i radhuset utanför Stockholm. 

Hans arbete innebär ett inte oansenligt säkerhetsansvar där många människor skulle kunna råka illa ut. 

– Ja, jag är påtänd nu men det märks inte. Det här är jag

Han tar ett gram om dagen, tre gånger om dagen. Han skjuter heroin när han har lämnat på förskolan, han skjuter när han kommer hem från jobbet och innan han lägger sig. Han tog heroin när barnen föddes, han tog heroin på sin bröllopsdag. 


Han sticker sig i ljumskarna där det inte syns och gömmer drogerna och verktygen i ventilationstrumman i badrummet. 

– När jag tar heroin är jag normal, om jag inte skulle ta heroin, det är då blir det problem. Min familj och mina arbetskompisar skulle undra "Vad fan har hänt, är han sjuk?" Om jag missar en gång är det ingen fara men en heldag, jag blir dödssjuk, säger Micke och vittnar om värken i kroppen, ryckningarna i benen, hur han spyr galla.

– Folk förstår inte, det finns ingen starkare kraft. Jag tar det ju inte för att ha kul utan för att kunna jobba och försörja och umgås med min familj.


MICKE KÖPER HEROIN FÖR 20 000 KR I MÅNADEN

Han var 17 år när han testade opiater första gången, det var med kompisar utomlands, de fick inte tag i hasch och blev erbjudna heroin.

Tre år under 2000-talet var han ren, han gick på metadonbehandling men fick lika stark abstinens efter metadonet och började med heroin igen. Han har sina fasta langare, samma tid och plats när han åker "sina ärenden". Micke säger att heroinet kostar honom 20 000 kronor i månaden. 

– Det är jättemycket pengar. Min fru undrar så klart vart pengarna tar vägen men hon tror att jag spelar på nätet. Det är illa också men inte lika illa, säger han. Jag är hela tiden sugen på att ta mer, det enda som stoppar mig är ekonomin. 

– Och barnen





Det är fredag och i kväll ska de titta på tv, kanske "Talang". 

– Det är stressigt och jobbigt att leva så här. Jag är en riktig knarkare men jag ljuger för mig själv och alla. Jag vill sluta men det går inte, för det finns ingen väg. Om jag kunde sluta anonymt skulle jag göra det på denna dag men det kan man inte. Om jag går till Socialen gör de en orosanmälan och jag kan förlora barnen, om jag lägger in mig på beroendeakuten ringer de också Socialen. Vi bor i ett jättefint område, mina barn har allt man kan önska sig. 

– Jag skulle förlora allt, säger Micke. 

– Mina föräldrar skulle få hjärtattack. 

Han sätter sig bakom ratten. Han vill hinna en kopp kaffe med kollegorna innan lunchen är slut också. 



MARIA TESTADE DROGER EFTER SKILSMÄSSAN

Maria, 48 år, är mörk under ögonen efter en natt på en madrass med en okänd man som tyckte att ett halv gram tjack var lagom betalning för sexet

Hon ställer gärna upp och berättar sin historia, "folk behöver få veta, det handlar om mänskliga rättigheter", men hon vill absolut inte vara med på bild. Det är fortfarande för känsligt för henne. 


Maria har ett yrkesliv inom sjukvården bakom sig, sjuksköterska i beroendevården och 16 år i läkemedelsindustrin. 

– Och så hamnade JAG i det här, säger hon med ett skratt som fastnar. 

Hon berättar om huset med strandtomt, barnen och äktenskapet och hur allt rämnade med skilsmässan, det var för fyra år sedan. 

– Jag var 44 år första gången jag testade droger. Jag fick posttraumatisk stress och ångest efter skilsmässan, allt blev en ond spiral. Jag tappade kontakten med barnen och gör man det har man förlorat allt som mamma. Men jag förstår dem, jag har släckt bränder med bensin, medger Maria.



Hon hävdar att hon knarkar som självmedicinering.  

– Jag tar Lyrica som antidepressivt och amfetamin för att fungera. Hade jag fått min ADD-medicin hade jag inte behövt ta droger.

– Det är som en kemisk fotboja jag inte kan ta mig ur, säger tvåbarnsmamman och stampar värme i fötterna. 

– Jag har levt i varenda värld, från societeten till den undre världen och det ser likadant ut överallt. I den undre världen finns det minst droger, där uppe drogar de hela tiden. Tabletterna flyger under bordet i läkemedelsindustrin.



KRISTINA BÄR SIN VÄRLD I EN ROSA PILLERDOSA

I en rosa pillerdosa med blommor på har Kristina hela sin värld. Två simkort och sex bollar med heroin, 0,25 gram i varje inplastad kula. 

– Man räknar inte livet i pengar eller dagar, man räknar i bollar, säger hon. 

Stefan har sina under tungan. Fast egentligen spelar det ingen roll, polisen vet att de har knarket i munnen, tar struptag och trycker till så bollarna flyger. 

– Jag råkade svälja en boll en gång och fick inte ut den på två veckor. Min kompis svalde tre hekto när han skulle landa på Arlanda, påsen gick upp och de fick göra en akutoperation, berättar han.

De är ett omaka par och släpper aldrig varandras händer. 

 

 

Han 42 år, yrkeskriminell i ungdomen med kassaskåpsrån som specialitet och som blev utkastad ur gänget när han började med heroin i 20-årsåldern "för av heroin blir man svag som människa, åker man fast är de rädd att man ska gola". 






Kristina som är 48, har en helt annan historia och bakgrund. Sjuksköterska från Norrland som aldrig ens drack alkohol. I 25 år hade hon jobbat inom vården när hon blev utbränd och sjukskriven innan sin 40-årsdag. 

– Jag tog med mig jobbet hem varje dag och till slut gick det inte. Jag klarade inte att sova och klarade inte att resa mig. Jag blev utförsäkrad och fick ekonomiska bekymmer och posttraumatiskt stressyndrom, berättar hon sakligt. 

– Jag blev beroende av insomningstabletter, sen bensodiazepiner...

Sen heroin. 

 

 

 

Snart ska de lösa upp bollarna i en kopp, elda till heroinet är helt utslaget. Det får inte vara för varmt, då bränner man venerna. Filtrera för att undvika stafylokocker. 

Kristina kan allt det där, det var hennes jobb. Men aldrig under sina 25 år i vården trodde hon att skulle behöva använda sina HLR-kunskaper för att häva en överdos hos den hon älskar på ett smutsigt golv på Mc Donalds. 

Stefans hand vitnar när hon kramar. 

– Han dog. Han hade inget hjärtljud och ingen puls. Jag vet inte hur länge jag höll på med hjärtkompressioner och inandningar men inget hjälpte. Jag hade fullständig panik och slog allt vad jag kunde på hjärtat. När polisen och ambulansen kom vaknade han upp.

Nu tar de alltid tillsammans, aldrig samtidigt och har en spruta Neloxon, motgift, i fickan. 

Ifallatt. 

 

 

 

 

 

Och det är här som man har märkt ett nytt klientel av sprutnarkomaner på senare år; kvinnor som mår psykiskt dåligt och som använder narkotika som självmedicinering, och fullt funktionella yrkesmänniskor. 

– 30 procent av de som söker sig till sprutprogrammet på St Göran har aldrig varit i kontakt med sjukvården eller Socialen för sitt beroende. Vi har människor här som har jobb och familj och tar droger, säger Niklas Eklund, aktivist och ordförande för Brukarföreningen Stockholm. 

Han hävdar att lagen från 1992 som innebär att det är till Socialtjänsten de beroende i dag ska söka hjälp, har medfört ett stort mörkertal i narkotikastatistiken. 

– Där ska du sitta med en socionom som inte har någon som helst utbildning av beroende, som ska göra den medicinska bedömningen. Har du barn och söker hjälp är de skyldiga att anmäla dig. 

– Detta gör att folk gömmer sig i dag

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av jennahs - 9 december 2019 07:07

... lyssnade på en podd där serien "EXIT" nämndes och när vi leta nya serie att se så kollade vi upp den, men asså, jag är helt fast!. Älskar detta. Den här serien är norsk/talande mest (svensk med) handlar om FINANSeliten i norge och inblick i deras...

Av jennahs - 6 december 2019 06:06

Men hey! godmorgon?   Jag pallar inte ens somna om efter att ha vaknat 5.30 av att "D" hysteriskt skrattar i sömnen detta händer nästan varje natt.  Hur kan man inte vakna av att skratta så högt?.   Har googlat runt lite och vad hittar jag ? ...

Av jennahs - 7 oktober 2019 06:59

Godmorgon.   Har sovit hyffsat inatt. Men helgen har vart sådär, jag påverkas lätt utav dåliga besked och ett sådant fick jag senast i fredags tänkte skriva om det nästa gång för jag vill få lite svar. Livet är ibland ole-dole-doff har jag märkt ...

Av jennahs - 7 september 2019 08:20

Godmorgon.   Första natten jag sovit någlunda och inte 3-4h sammanlagt. Förkylning inne på 3e veckan och med det huvudvärk som inte ens värktabletter kan hjälpa. Jag är helt förstörd kan seriöst inte minnas när jag var så dålig och så länge senas...

Av jennahs - 31 augusti 2019 06:51

Jaha, då blev man förkyld eller de har jag vart en vecka nu fifan har glömt hur jobbigt de verkligen är, det var år sedan jag var såhär tvär förkyld men tack och lov har jag inte haft feber åtminstonde inte hög feber. Verkar som "D" börjar känna av f...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gäsbok


Skapa flashcards